język / language / 語言: /
Strona główna

Kawa z Chin

ad-left

O tym, że prowincja Yunnan słynie z produkcji herbat wiedzą prawie wszyscy, natomiast mało kto wie, że jej położenie geograficzne oraz klimat świetnie nadają się również do uprawy kawy. Południowe i zachodnie rejony tego obszaru znajdują się pomiędzy 15° szerokości geograficznej północnej a zwrotnikiem Raka. Górzysty charakter ( 1000-2000m n.p.m.), żyzna gleba, duże nasłonecznienie, obfite opady oraz znaczna różnica temperatur między dniem a nocą tworzą znakomite warunki dla upraw kawy.

Historia kawy w Chinach jest dosyć krótka. Pierwsze plantacje pojawiły się na przełomie XIX-XX wieku założone przez misjonarzy francuskich. Gdy światowe korporacje zainteresowały się uprawą kawy w Chinach, a rząd i plantatorzy głownie z prowincji Yunnan (dziś przewyższa 80% całej produkcji kawy w Chinach ) chcieli rozszerzyć produkcje rolną aby nie była ona skupiona wyłącznie na herbacie, doszło tam do rozwoju przemysłu kawowego. Pomimo tego produkcja chińskiej kawy wciąż jest bardzo ograniczona, zajmuje tylko ok. 0.5% całej produkcji światowej. W dodatku większość produkcji jest zakontraktowana przez światowych graczy z branży kawowej np. Nestle, Maxwelhouse, Starbucks czy też Amway, dlatego kawa Yunnan Arabica jest rzadko spotkana na rynku. My sprowadziliśmy na Polski rynek trzy rodzaje kawy: Yunnan Premium Coffee, Yunnan Arabica Coffee oraz Sunrise Coffee. Jej pierwsze degustacje przyniosły bardzo pozytywne opinie, mamy więc nadzieję, że rozsmakują się w niej i Polacy.

Smak kawy Yunnan Arabica cechuje lekka goryczka połączoną z delikatną nutką owocową. Jest on podobny do smaku kawy kolumbijskiej. Zapraszamy do degustacji.

 

#17

#17

Kawa zielona typ #17 oraz wypalona już Yunnan Premium Coffee

A

A

Kawa zielona typ A oraz wypalona już Sunrise Coffee

AA

AA

Kawa zielona typ AA oraz wypalona już Yunnan Arabica Coffee