język / language / 語言: /
Strona główna

Aktualności

ad-left

Herbata CTC

23 / 10 / 2017
Herbata CTC

Herbata CTC

CTC to skrót, od angielskiego CUT, TEAR, CURL, co dosłownie oznacza zmiażdżyć, rozedrzeć, skręcić.

CTC to metoda przetwarzania czarnej herbaty, w której liście przepuszczane są przez szereg cylindrycznych rolek, które mają setki ostrych zębów służących do kruszenia, rozrywania herbaty na małe, twarde granulki. Zastępuje to ostatni standardowy etap w procesie wytwarzania herbaty, w której liście są walcowane w paski. Herbata produkowana przy użyciu tej metody jest powszechnie nazywana CTC.

CTC został wymyślony przez Pana Williama McKercher’a w latach 1930-1931, a proces rozprzestrzeniał się w 1950 przez 1970, najszybciej w Indiach i Afryce.
W procesie produkcji herbaty CTC, najpierw liście są osuszane do momentu aż utracą ok.30% swojej wilgotności (ten proces więdnięcia powoduje, to że liście staja się miękkie i podatne na zwijanie). Następnie liście wrzucane są do maszyny gdzie są miażdżone, rozrywane, skręcane (przy pomocy walców z ostrzami – ząbkami, wykonanych z metalu, które to rozrywają liście, miażdżą i je dziurawią), uwalniany sok jest zbierany i ponownie dodawany.

CTC jest główną metoda wykorzystywaną do obróbki herbaty w Indiach( 80% całej produkcji herbaty) i w Afryce (99% całej produkcji herbaty). Przy czym należy pamiętać ze Indie w produkcji herbaty przekraczają Afrykę aż kilkakrotnie.

Filmiki z parzenia CTC znajdziecie na naszym firmowym facebooku 🙂

Zainteresowanych zakupem CTC proszę o kontakt.

Sposób pakowania: worki jutowe 45kg

.22228234_1318768711585117_8010384978342339014_n 22196186_1318773708251284_5886689792301723728_n