Dzisiaj kilka informacji na temat nowego szału jaki panuje w Chinach na pu-era tym razem zamkniętego w skórce zielonej mandarynki.
Jako, że waśnie przywieźliśmy z Chin takie cudo, mieliśmy okazję ją dzisiaj przetestować. W porównaniu z naszym poprzednim pu-erem umieszczonym w skórce zwykłej pomarańczy mogę powiedzieć, że ta przyciąga swoim małym kształtem i… zapachem. Zapach ma wyjątkowo przyjemny, pijąc taki napar nie czujemy zwyczajowego ziemistego posmaku pu-erha a powiedziałabym ziołowy aromat mandarynki.
1. Właściwości: wzbogaca smak i zapach herbaty pu-erh; jako że zielona skóra mandarynki w Chinach traktowana jest jako owoc wykorzystywany w leczeniu: pomaga on w funkcjonowaniu dróg oddechowych, polecany jest szczególnie dla palaczy. W połączeniu z pu-erh: działa przeciwzapalne, pobudzająco, korzystnie wpływa na stan skóry. Ponadto, obniża cholesterol i pomaga w odchudzaniu.
2. Sposoby parzenia: a) rozdrobnić i parzyć. b). Parzyć całości. c). Najlepszy sposób chociaż najbardziej skomplikowany- Przedziurawić kilka otworów i parzyć. Zalewamy wrzątkiem.
3. Najlepsza mandarynka pochodzi z Kantonu.
4. Łatwa w użyciu, jedna sztuka to mniej więcej jedna porcja.
5. Nadaje się do długoletniego przechowywania dot. i puerh i skóry mandarynki. Najlepiej przechowywać z dala od wysokiej temperatury, intensywnego zapachu oraz wilgoci.