Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Według legendy została ona przypadkiem odkryta przez chińskiego mistycznego boga zielarstwa – Shen Nong. Przez wiele lat uważana była za jedno z podstawowych ziół leczniczych w medycynie chińskiej. Z czasem rozpowszechniła się jako jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Herbata bogata jest w wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów, związków i witamin. Istnieje wiele rodzajów herbaty, opisujemy najpopularniejsze z nich.
Czarna
Herbata czarna jest najbardziej popularną pośród herbat. Poddawana jest ona procesowi pełnej fermentacji (stopień fermentacji wynosi 80-90%). W procesie jej produkcji przechodzi kolejno etapy więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. Według medycyny chińskiej herbata czarna ceniona jest za swoje właściwości rogrzewające. Ponadto wspomaga ona procesy trawienne oraz pracę serca, poprawia koncentrację i zdolność myślenia, co więcej obniża ciśnienie oraz chroni przed miażdżycą, a także przez zawałami serca.
Zobacz ofertę
Zielona
Zielona herbata jest najpopularniejszym napojem w większości regionów Chin. Nie jest poddawana procesowi fermentacji przez co zachowuje dużo naturalnych składników i mikroelementów. Warto zwrócić uwagę, iż herbata zielona nadaje się do wielokrotnego parzenia. Uważa się, iż drugie a nawet trzecie parzenie jest najlepsze. Natomiast długość zaparzania wpływa na właściwości odpreżające herbaty. Znakomicie zastępuje też kawę.
Zobacz ofertę
Biała
Herbata biała jest swego rodzaju rarytasem wśród herbat, cieszącym się największym uznaniem koneserów herbaty. O wyjątkowości tejże herbaty świadczy również sposób przeprowadzania jej zbiorów, które odbywają się wczesną wiosną. Do jej produkcji używa się tylko i wyłącznie młodych pączków liści. Po zebraniu herbata jest suszona, zazwyczaj na słońcu lub w miejscu bardzo dobrze wentylowanym. Herbaty białe są herbatami lekko fermentowanymi (stopień fermentacji 20-30%). Przy jej produkcji zachowany jest naturalny kształt liścia i charakterystyczny biały puszek. Jej smak jest najbardziej naturalny, zbliżony do smaku świeżego liścia z krzewu herbacianego.
Zobacz ofertę
Oolong
Herbata oolong jest nazywana również herbatą niebieską bądz turkusową. Jest jedną z najbardziej znanych herbat na świecie, co więcej jest herbatą półfermentowaną (stopień fermentacji wynosi 30-60%). Łączy w sobie zarówno wyrafinowany smak czarnej herbaty jak i świeży zapach zielonej herbaty. Najlepszy oolong ma kwiatowy posmak, zaparzony jest mocny gorzkawy, po wypiciu pozostawia w ustach słodkawy posmak.
Zobacz ofertę
Pu-erh
Herbata pu-erh zwana też „herbatą czerwoną” jest herbatą podwójnie fermentowaną (100% stopień fermentacji). Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Mówi się nawet, że jest jak wino – im starsza tym lepsza. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny „ziemisty” zapach i smak. Ceniona jest za właściwości zdrowotne i kosmetyczne, przez co nazywana jest również „herbatą piękna”.
Zobacz ofertę
Kwitnąca
Blooming tea znana również pod nazwą herbata kwitnąca lub artystyczna jest herbatą ręcznie robioną, która opracowana została w Chinach. Oprócz znanych właściwości herbaty zielonej posiada ona unikalne walory artystyczne. W trakcie parzenia liście herbaty otwierają się i powoli naszym oczom ukazuje się kwiat lub kwiaty. Kompozycje te tworzą piękne obrazy.
Wymagania przy wyborze liści herbaty jak i techniki jej wyrabiania, są wysoko restrykcyjne. Do produkcji herbaty kwitnącej najczęściej wybiera się liście z wiosennych zbiorów, które są długie i świeże, a także mają wyrazisty smak . Chińską metodą tradycyjną, ręcznie zawija się liście herbaty razem z różnego rodzaju suszonymi kwiatami. Dzięki walorom zarówno smakowym jak i artystycznym herbata kwitnąca zyskuje coraz więcej zwolenników. Idealnie nadaje się też na prezent.
Zobacz ofertę
Dark tea
Herbata dark tea (ciemna) jest wyjątkowym gatunkiem herbaty, posiada własne standardy i smaki. Jest to herbata, która poddawana jest procesowi podwójnej fermentacji. Herbata mało znana, jednak godna polecenia ze względu na swoje niezwykłe właściwości.
Zobacz ofertę
Aromatyzowana
Herbata aromatyzowana jest mieszaniną herbaty (zielonej , czarnej, pu-erh lub oolonga) z dodatkowymi aromatami. Najczęściej są to kwiaty jaśminu, gardenii, orchidei, róży lub słodkiego osmantusa. Istnieją ścisłe reguły mieszania w proporcjach ilości herbaty i kwiatów, jeśli będzie zbyt wiele kwiatów ich zapach zdominuje zapach i smak herbaty, jeśli natomiast zbyt mało herbata nie będzie doskonała. Herbata aromatyzowana jest zazwyczaj słodka, przyjemna i zachwycająca dla podniebienia.