Herbata CTC
CTC to skrót, od angielskiego CUT, TEAR, CURL, co dosłownie oznacza zmiażdżyć, rozedrzeć, skręcić.
CTC to metoda przetwarzania czarnej herbaty, w której liście przepuszczane są przez szereg cylindrycznych rolek, które mają setki ostrych zębów służących do kruszenia, rozrywania herbaty na małe, twarde granulki. Zastępuje to ostatni standardowy etap w procesie wytwarzania herbaty, w której liście są walcowane w paski. Herbata produkowana przy użyciu tej metody jest powszechnie nazywana CTC.
CTC został wymyślony przez Pana Williama McKercher’a w latach 1930-1931, a proces rozprzestrzeniał się w 1950 przez 1970, najszybciej w Indiach i Afryce.
W procesie produkcji herbaty CTC, najpierw liście są osuszane do momentu aż utracą ok.30% swojej wilgotności (ten proces więdnięcia powoduje, to że liście staja się miękkie i podatne na zwijanie). Następnie liście wrzucane są do maszyny gdzie są miażdżone, rozrywane, skręcane (przy pomocy walców z ostrzami – ząbkami, wykonanych z metalu, które to rozrywają liście, miażdżą i je dziurawią), uwalniany sok jest zbierany i ponownie dodawany.
CTC jest główną metoda wykorzystywaną do obróbki herbaty w Indiach( 80% całej produkcji herbaty) i w Afryce (99% całej produkcji herbaty). Przy czym należy pamiętać ze Indie w produkcji herbaty przekraczają Afrykę aż kilkakrotnie.
Filmiki z parzenia CTC znajdziecie na naszym firmowym facebooku 🙂
Zainteresowanych zakupem CTC proszę o kontakt.
Sposób pakowania: worki jutowe 45kg
.