Herbata oolong jest nazywana również herbatą niebieską bądz turkusową. Jest jedną z najbardziej znanych herbat na świecie, co więcej jest herbatą półfermentowaną (stopień fermentacji wynosi 30-60%). Łączy w sobie zarówno wyrafinowany smak czarnej herbaty jak i świeży zapach zielonej herbaty. Najlepszy oolong ma kwiatowy posmak, zaparzony jest mocny gorzkawy, po wypiciu pozostawia w ustach słodkawy posmak.
Milk Oolong
Wysokogatunkowa herbata oolong pochodząca z prowincji Fujian, o niezwykle subtelnym smaku i aromacie mlecznym. Uzyskany napar jest koloru żółto-złotym.
Oolong Tie Guan Yin
Herbata Ooolong Tie Guan Yin w dosłownym tłumaczeniu – „Żelazna Bogini Miłosierdzia” pochodzi z prowincji Fujian. Ma łagodny, ale jednocześnie wyrazisty, słodkawy smak. Napar ma barwę słomkowo-żółtą.
Po herbacie Da Hong Pao, Tieguanyin uchodzi za drugą najdroższą herbatę na świecie.
Strawberry Oolong
Wysokogatunkowa herbata oolong pochodząca z prowincji Fujian, o niezwykle subtelnym smaku i aromacie truskawki. Uzyskany napar jest koloru żółto-złotym.
Tai Wan Ginseng Oolong
Na pierwszy rzut oka, herbata Tai Wan Ginseng Ooolong z wyglądu bardziej przypomina pokryte mchem kamyki a nie liście herbaty. Nic bardziej mylnego. Jest to herbata o bogatym i wyrazistym kwiatowym smaku. Co ją wyróżnia na tle innych herbat oolong? Dodatek słodkawego żeńszenia, który utrzymuje się w ustach długo po każdym łyku.
Liście herbaty oolong nadają się do wielokrotnego parzenia a każda jej filiżanka to zupełnie nowe doświadczenie dla naszych zmysłów.
Tai Wan Oolong
Niektórych może zdziwić nazwa Taiwan Oolong jako że herbata pochodzi z prowincji Fujian w Chinach a nie z Tajwanu. Herbata zawdzięcza swoją nazwę od sposobu jej produkcji. Tai Wan Oolong jest słabiej fermentowany dlatego ma delikatniejszy, subtelniejszy smak w porównaniu z innymi oolongami. Napar w kolorze słomkowo-żółtym, przypomina swą barwą herbatę zieloną.