Zielona herbata jest najpopularniejszym napojem w większości regionów Chin. Nie jest poddawana procesowi fermentacji przez co zachowuje dużo naturalnych składników i mikroelementów. Warto zwrócić uwagę, iż herbata zielona nadaje się do wielokrotnego parzenia. Uważa się, iż drugie a nawet trzecie parzenie jest najlepsze. Natomiast długość zaparzania wpływa na właściwości odpreżające herbaty. Znakomicie zastępuje też kawę.
Bi Luo Chun
Herbata zielona Bi Luo Chun, słynna herbata zielona uprawiana w rejonie wysokogórskim w pobliżu jeziora Tai Dongting w prowincji Jiangsu. Znana również pod nazwą Pi Lo Chun, wytwarzana z młodych, wiosennych pędów o jednym pąku i jednym liściu. Jej liście zwija się podczas podgrzewania, nadając im charakterystyczny poskręcany kształt. Są one ciemnozielone, z licznymi pąkami gęsto pokrytymi białym puszkiem. Napar jest klarowny, żółtozielony, aromatyczny, o świeżym smaku, długo utrzymującym się w ustach po jej wypiciu.
Dragon Pearl
Jest kilka rodzajów herbaty Dragon Pearl, wśród nich można znaleźć m.in. duży dragon pearl zielony, mały dragon pearl zielony i jaśminowy dragon pearl. Herbata Dragon Pearl jest herbatą ręcznie robioną. Do jej produkcji używa się świeżo zebranych, dużych liści herbaty z pól usytuowanych wysoko w górach. Dragon pearl z naszej oferty pochodzi z gór żółtych (Prowincja Anhui) i Gór Wuyi (prowincja Fujian). Charakteryzuje się głębokim i słodkawym posmakiem.
Gold Needle Green Tea
Gold Needle Green Tea to herbata zielona o zrulowanych listkach przypominających swym kształtem igiełki. Napar jest świeży, słomkowy o bardzo delikatnym smaku.
Green Tea 1008
Green Tea 1008 jest herbatą zieloną o dość mocno skręconych, średniej wielkości liściach z delikatnym połyskiem. Napar jest bursztynowy a smak jest bardzo delikatny.
Green Kuding
Herbata Kuding jest jedna z najbardziej znanych herbat w Chinach, jej gorzki smak i bogate właściwości zdrowotne wyróżniają ją wśród innych herbat. Green Kuding głównie występują w rejonach górzystych, w lasach bambusowych. A regiony które słyną z uprawy i produkcji Kuding to prowincje Fujian i Kanton. W medycynie chińskiej uważana jest za zioło. Częste picie herbaty Green Kuding pozytywnie wpływa na stan zdrowia i podnosi odporność organizmu.
Green Pearl
Green Pearl charakteryzuje się mocno skręconymi listkami w kształcie perełek. Jest herbatą zbliżoną do Dragon Pearl aczkolwiek jej skręty są mniej regularne. Napar jest wyrazisty, zielonkawo-żółty, a smak intensywny, ale nie odbiegający od smaku innych zielonych herbat.
Green Screw
Green Screw jest zieloną herbatą o charakterystycznych drobniutkich listkach zwiniętych w malutkie spiralki. Charakteryzuje się delikatnym aromatem oraz słodkim, delikatnym smakiem.
Gunpowder 3505
Gunpowder jest herbatą o bardzo charakterystycznym wyglądzie. Listki jej są ciasno zwinięte w połyskujące małe kulki przypominające proch strzelniczy i stąd jej nazwa. Ten proces produkcji herbaty powoduje iż jej objętość jest dużo mniejsza niż innych herbat. Podczas parzenia listki rozrostowują się i „puchną”. Standart 3505 daje mocny napar o cierpkim smaku. Jest to jedna z bardziej lubianych herbat wśród naszych klientów.
Gunpowder 9475
Gunpowder 9475 jest to specjalnie wyselekcjonowana herbata zielona. Jej nazwa pochodzi od mocno skręconych listków, twardych w dotyku o szaro-zielonym odcieniu. Gunpowder charakteryzuje się wyraźnym gorzkim smakiem i złocista barwą naparu.
Liu An Gua Pian
Wysokogatunkowa herbata Liu An Gua Pian jedna z dziesięciu najbardziej znanych herbat w Chinach. Pochodzi z górzystych terenów miejscowości Liuan, w prowincji Anhui. Górzysty teren, mglisty klimat, łagodna temperatura, powietrze wolne od zanieczyszczeń, tworzą korzystne warunki dla rozwoju herbaty. Liście są grube i bardzo odżywcze. Najlepszy napar z drugiego parzenia jest jasny, baldo-żółty oraz klarowny.
Long Jing HG9601
Herbatę zieloną Long Jing o specjalnie wyselekcjonowanym standardzie HG96013 zaliczamy do najsłynniejszych herbat chińskich, zawsze znajdująca się na liście top 10. Jej nazwa oznacza dosłownie Studnię Smoka. Historia jej wytwarzania sięga ponad 1200 lat, a jej złoty okres to dynastia Qing (1636-1912) kiedy uzyskała miano „herbaty cesarskiej”. Herbata ta ma płaski kształ z wyglądu przypominający język ptaka. Liście mają nefrytowy lub lekko żółto-zielony kolor, a napar jest jaskrawo zielony. Oprócz łagodnego, słodkiego smaku bez wyraźnej goryczy, pachnie ona jak wiosenna trawa.
Sencha 89102
Sencha o standardzie 89102 jest to chińska herbata zielona bazująca na japońskiej senchy. Powstaje ona z listków z bardzo wczesnych zbiorów. Sa one sprasowane o jasnozielonym kolorze. Aromat przypomina zapach świeżo zerwanych listków herbacianych, a smak jest delikatny i jednocześnie wyrazisty. Nie sposób jej pomylić z inna herbatą.
Sencha with Rice GC812
Sencha with Rice GC812 jest to znana już herbata sencha w połączeniu z prażonym ryżem. Przez długi czas była to herbata dla najbiedniejszych, ryż dodawano, żeby zwiększyć objętość i obniżyć jej cenę. Kiedy okazało się, że takie połączenie bardzo dobrze smakuje zainteresowali się nią też bogatsi. Smak ma delikatny a jednocześnie bardzo wyrazisty, bardzo ciekawy ze względu na połączenie z prażonym ryżem. Napar jest orzewiający i bardzo smaczny.
Silver Moon
Silver Moon jest jedna z najlepszych herbat zielonych. Kształt jej przypomina półksiężyce a jej połyskliwy kolor w pełni uzasadnia nazwę. Zawartość witaminy C powoduje, żę często pijemy ją w okresie przesileń jako naturalną barierę ochronną dla organizmu. W smaku przypomina herbatę zieloną o lekko słodszej nucie.
White Monkey
White Monkey czyli Biała Małpa lub Bai Mao Hou jest zieloną herbatą (nie mylić z nazwą) , która rośnie na zboczach gór Taimu w prowincji Fujian w Chinach . Młode liście i nieotwarte pączki są starannie zbierane i przetwarzane wyłącznie ręcznie. Z wyglądu przypomina łapy siwowłosej małpy, ponieważ zawiera wiele białych tipsów o naturalnych skrętach, pokrytych delikatnym meszkiem. Zapach ma świeży, a w smaku charakteryzuje się delikatną słodyczą i lekko wytrawnym finiszem .
Tai Ping Hou Kui
Tai Ping Hou Kui należy do 10 najsłynniejszych herbat w Chinach według klasyfikacji z roku 1955. Gatunek ten został stworzony w roku 1900 a w 1915 roku zdobył Złoty Medal podczas Światowych Targów Panama (The 1915 Panama Pacific International Exposition).
Tai Ping Hou Kui pochodzi z rejonu Gór Żółtych, prowincji Anhui. Ogrody herbaciane głownie znajdują się na wysokości powyżej 350m n.p.m. gdzie występuje niższa temperatura, duża wilgotność oraz żyzna gleba. Ciekawostką jest, iż naturalne zapachy okolicznych roślin mają wpływ na unikane walory smakowe herbaty Tai Ping hou kui.
Herbata ta charakteryzuje się długimi, płaskimi liśćmi o kolorze ciemno-zielonym. Po zaparzeniu liście rozkładają się, część z nich zostaje na dnie czajnika a część unosi się do góry. Piękny zapach i słodki posmak przyciągają. Mówi się „ pierwszy napar ma wyrazisty zapach, drugi napar głęboki smak, a trzeci , czwarty napar nadal przyciąga”. W przypadku zaparzenia nawet zbyt dużej ilości liści, smak herbaty pozostanie w dalszym ciągu orzeźwiający, nie ma gorzkiego i cierpkiego smaku.